Voedingssupplementen voor iedereen?

Voedingssupplementen voor iedereen?

supplementen voor iedereen

Als aanvulling op onze dagelijkse voeding zijn er vele verschillende voedingssupplementen verkrijgbaar. Voedingssupplementen in de vorm van poeders, pillen, druppeltjes, capsules of drankjes. Ze bevatten vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Voedingssupplementen zijn producten die alleen uit vitamines, mineralen of bioactieve stoffen bestaan, zoals een vitamine C-pil, of als combinatie van meerdere vitamines en mineralen, zoals bijvoorbeeld in een multivitaminepil. 


Gemakkelijke opname van voedingsstoffen door het lichaam

Hebben we het over voedingssupplementen, dan hebben we het over synthetische of geïsoleerde vitamines, mineralen of bioactieve stoffen. Ze hebben dezelfde werking als de vitamines en mineralen die we van nature uit ons voedsel halen. Het is wel zo dat voedingsstoffen in pillen gemakkelijker door het lichaam worden opgenomen dan voedingsstoffen in eten. De opname van foliumzuur (vitamine B11) uit eten is bijvoorbeeld 30 tot 50% lager dan die van synthetisch foliumzuur (PMG).

Voor wie zijn voedingssupplementen geschikt?

De meeste mensen hebben geen voedingssupplementen nodig, want ze krijgen al voldoende voedingsstoffen binnen door een gevarieerd eetpatroon. Alleen speciale groepen die extra voedingsstoffen nodig hebben, zoals zwangere vrouwen (foliumzuur en vitamine D), jonge kinderen (vitamine D) en ouderen (vitamine D) hebben duidelijk baat bij gebruik van voedingssupplementen. Daarnaast zijn er groepen waarvoor aanvulling met een multivitamine- of mineralensupplement wenselijk kan zijn, maar waarvoor geen officieel advies bestaat:

  • Ouderen die weinig eten
  • Mensen die eenzijdig eten (dit kan onder andere voorkomen bij alcoholisten)
  • Mensen die een extreem afvaldieet volgen

Voor deze groepen is het vooral belangrijk om hun leefstijl te verbeteren en eetpatroon aan te passen.

Verschillende soorten voedingssupplementen

In de winkel zijn voedingssupplementen te koop in allerlei soorten, maten en merken, bedoeld als aanvulling op de dagelijkse voeding. Grofweg zijn ze in 3 categorieën in te delen:

  • Supplementen met maar 1 vitamine of mineraal
  • Multisupplementen met een combinatie van vitamines of van vitamines en mineralen. Bijvoorbeeld een multivitaminetablet of vitamine B-complex.
  • Nutraceuticals: bioactieve stoffen in een voedingssupplement.

Gezondheidseffecten voedingssupplementen

Er is geen goede reden om meer vitamines te slikken dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Van sommige vitamines of mineralen kan een teveel bij langdurig gebruik zelfs schadelijk zijn. Dat geldt met name voor vitamine A, D, en vitamine B6, maar ook voor mineralen/spoorelementen zoals calcium, magnesium, zink, koper, jodium en selenium. Op het etiket staat vaak hoeveel procent de vitamines en mineralen van het product bijdragen aan de referentie-inname (RI). De RI is een soort etiketterings-ADH.

Raadpleeg altijd uw behandelend arts of specialist

Ga niet zelf experimenteren. Overweegt u gebruik van voedingssupplementen? Raadpleeg dan altijd uw behandelend arts of specialist. Zij kunnen u adviseren over het gebruik en controleren of er een wisselwerking is met eventuele medicijnen die u gebruikt. Ook voor wat betreft de dosering kan uw arts u adviseren.

► Bekijk onze supplementen


Bron: voedingscentrum.nl

Terug naar overzicht