De beste vitamine D

Wat is het beste vitamine D supplement?

Wat is het beste vitamine D supplement

Gebruik je naast je voeding een extra vitamine D supplement? Of ben je van plan om te kiezen voor inname van extra vitamine D in supplementvorm? Dan is het belangrijk om te kiezen voor het beste vitamine D supplement. Mensen waarvoor inname van extra vitamine D wordt aangeraden zijn kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur en mensen die onvoldoende zonlicht op hun huid krijgen. Dit kan zijn doordat zij te weinig buiten komen of huid bedekkende kleding dragen. In bijvoorbeeld Nederland en België is de zonkracht gedurende een jaar vaak dusdanig laag, dat inname van extra vitamine D voor iedereen wordt aangeraden. Ook mensen met een eentonig dieet wordt aangeraden om een vitamine D supplement te gebruiken als aanvulling op de voeding In Nederland krijgen momenteel ongeveer 1,5 miljoen mensen vitamine D voorgeschreven door een (huis)arts. Maar wat is nu de beste vitamine D? En hoe herken je het beste vitamine D supplement? Er bestaan veel verschillende vitamine D supplementen. Dit geldt voor de kwaliteit, effectiviteit en supplementsvorm waarin deze worden aangeboden. In dit artikel leggen we je uit wat het beste vitamine D supplement is.


Onderwerpen in dit blogartikel:

Wat is vitamine D?
Wat maakt vitamine D zo bijzonder?
Kies voor de meest effectieve vorm van vitamine D: vitamine D3
Welke vitamine D supplementen zijn het beste?
Conclusie: vitamine D, verpakt in micellen is het beste

Wat is vitamine D?

Vitamine D is onmisbaar voor de opname van calcium en fosfaat in je lichaam. Vitamine D wordt beschouwd als vitamine, maar is eigenlijk geen echte vitamine. Het is een in vet oplosbaar hormoon. Dit hormoon is van nature aanwezig in verschillende soorten voeding, zoals vette vis, oesters, eieren, levertraan en roomboter. Het grootste gedeelte vitamine D wordt echter door ons lichaam zelf aangemaakt. Vitamine D3 is zelfs de enige vitamine die je lichaam kan aanmaken. Dit gebeurt in de huid, onder invloed van zonlicht. UV-straling uit zonlicht raakt de huid en hierdoor wordt cholecalciferol aangemaakt en als niet-actieve stof opgeslagen in je vetweefsel. Vervolgens wordt deze cholecalciferol via de lever en in de nieren omgezet in de actieve vorm vitamine D3.

Vitamine-D-cholecalciferol

Vitamine D3: cholecalciferol

Wat maakt vitamine D zo bijzonder?

Vitamine D is een bijzondere vitamine, waarvan is vastgesteld dat veel mensen er een tekort aan hebben of baat zouden kunnen hebben bij extra inname via suppletie. Aangezien vitamine D een belangrijke rol vervult bij diverse processen in ons lichaam, is het van groot belang dat je voldoende vitamine D binnenkrijgt. Daarnaast is het raadzaam dat je huid in aanraking komt met de juiste hoeveelheid UV-straling (zonlicht). Vitamine D is onmisbaar voor je botten, spieren, evenwicht en energieniveau en wordt door je lichaam opgeslagen in vetweefsel. Hierdoor kunnen mensen met overgewicht het risico lopen dat vitamine D niet optimaal zijn werk kan doen binnen het lichaam. Vitamine D is dus een bijzondere en uiterst waardevolle vitamine.


Kies voor de meest effectieve vorm van vitamine D: vitamine D3

Er bestaan 5 verschillende soorten vitamine D:

 • Vitamine D1: deze benaming wordt niet veel meer gebruikt
 • Vitamine D2: calciferol of ergocaqlciferol. Deze vorm komt voor in plantaardige voeding of schimmels/paddestoelen. Kan niet door het menselijk lichaam worden aangemaakt.
 • Vitamine D3: cholecalciferol. Dit is de dierlijke vorm van vitamine D, die we halen uit voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong en welke wordt aangemaakt in de huid, onder invloed van zonlicht.
 • Vitamine D4
 • Vitamine D5: sitocalciferol

Vitamine D3 is de meest gangbare vorm van vitamine D en werkt het meest effectief. Vitamine D3 werkt in het menselijk lichaam zelfs zo’n 10x effectiever dan vitamine D2 en is voor de mens de beste vitamine D. Wanneer je kiest voor extra inname van vitamine D middels een supplement, kun je dus het beste kiezen voor de meest effectieve vorm van vitamine

Het-beste-vitamine-D-supplement


Welke vitamine D supplementen zijn het beste? 

Er zijn veel verschillende soorten vitamine D supplementen op de markt, waarvan vitamine D3 de meest gangbare vorm is. Vitamine D3 kom je dus het meest tegen in gezondheidswinkels, apotheken en webshops. Omdat deze vitamine D3 zo’n veel voorkomende vorm van vitamine D is, wordt er over het algemeen wel gesproken van vitamine D (zonder toevoeging). Maar welk vitamine D supplement moet je nu kiezen als je extra vitamine D wilt binnenkrijgen via suppletie? Wat zijn de beste vitamine D supplementen?

Vitamine D3 wordt als supplement in een aantal verschillende vormen aangeboden:

 • Pil, poeder of capsule
 • Smelttablet / zuigtablet
 • Gewone druppels
 • Gemicelliseerde druppels (wateroplosbaar)

Vitamine D is een vetachtige stof. Water en vet mengen niet, maar je lichaam bestaat voor ongeveer 60-70% uit water. Je kunt je dus voorstellen dat je lichaam moeite heeft om vitamine D te kunnen oplossen/opnemen uit voedsel en voedingssupplementen. Het grootste gedeelte wordt – nog voordat het kan worden opgenomen - weer uitgescheiden of afgebroken door de lever.

Bij vitamine D supplementen in pil-, poeder- of capsulevorm, wordt een groot gedeelte van de werkzame stof niet opgenomen door je lichaam. Dit geldt ook voor smelttabletten of zuigtabletten. Naast de moeizame lichaamsopname, wordt een gedeelte van de ingenomen vitamine D aangetast en afgebroken onder invloed van speeksel (enzymen), maagzuur en pancreas sap. De effectieve lichaamsopname van vitamine D na inname van pil, poeder, capsule of tablet is dus absoluut geen 100%.

Ook bestaan er vitamine D druppels, die we voor het gemak maar even ‘gewone’ vitamine D druppels noemen. Hierbij is de vitamine D, met behulp van een emulgator, gemengd (niet opgelost!) in water en/of een vetachtige vloeistof. Hierdoor gaat er minder van de vitamine D verloren na inname en kan je lichaam een groter gedeelte opslaan in de vetreserves, waarna deze gebruikt kan worden bij diverse lichaamsprocessen.

Ook bestaat er een volledig wateroplosbare vorm van vitamine D. Dit is het beste vitamine D supplement wanneer je op zoek bent naar de meest effectieve vitamine D. In deze druppels is de vitamine D verpakt in lichaamseigen ‘pakketjes’. Deze pakketjes noemen we micellen. Micellen worden door je lichaam aangemaakt om vette en vetachtige stoffen te kunnen opnemen in de lichaamscellen. Dit proces verloopt echter erg langzaam, waardoor er toch nog een deel van de vette/vetachtige stof verloren gaat. In gemicelliseerde producten, is de volledige hoeveelheid vitamine D al ingepakt in deze lichaamseigen pakketjes. Hierdoor hoeft je lichaam deze moeite niet meer te doen en kan het direct meer dan 99% van de vitamine D opnemen in de bloedbaan.

Goede-hoogwaardige-vitamine-D-supplementen


Conclusie: vitamine D, verpakt in micellen is het beste

Ben je op zoek naar het beste vitamine D supplement? Kies dan voor het meest effectieve product, waar je lijf ook écht wat aan heeft. Betaal niet voor ‘gemoedsrust in een potje’, wat bij goedkopere tabletten en poeders vaak het geval is, maar ga voor maximale lichaamsopname!

Kwalitatieve verschillen zitten o.a. in:

 • De gebruikte grondstof(fen)
 • Het soort vitamine D: vitamine D2 of vitamine D3?
 • De gebruikte supplementsvorm: pil/poeder/capsule/druppels
 • Is de vitamine D écht wateroplosbaar gemaakt of is het een vloeibare emulsie?

Je wilt graag je doelen behalen wanneer je kiest voor extra suppletie, naast een gezonde en gevarieerde voeding. In het geval van vitamine D kan het lastig zijn om de benodigde hoeveelheden uit je voeding te verkrijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een eenzijdig, vegetarisch of veganistisch dieet. Ook is het mogelijk dat je niet (of niet lang genoeg) zonnestraling op de onbedekte huid krijgt. Je komt (te) weinig buiten of komt bijvoorbeeld wegens je geloof niet met onbedekte huid in de buitenlucht. Wist je trouwens dat in Nederland de UV-straling van de zon gedurende het jaar vaak te zwak is om in de huid omgezet te kunnen worden in vitamine D? Daarom geldt het advies van de Gezondheidsraad om extra vitamine D te nemen in de vorm van supplementen voor tenminste de volgende groepen:

 • Kinderen
 • Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven
 • Mensen die overdag niet (veel) in de zon komen met onbedekte huid
 • Mensen met een getinte of donkere huid
 • Ouderen, vanaf 50 jaar

Kies voor een hoogwaardig vitamine D supplement, waarvan het grootste gedeelte kan worden opgenomen in de bloedbaan en welke dus het meest effectief is. Gemicelliseerde vitamine D wordt door de hoge biologische beschikbaarheid (effectieve lichaamsopname) vaak gezien als waardige vervanger van intramusculaire toediening (injectie in de spier) van vitamine D, welke vaak in het ziekenhuis wordt toegediend bij een vitamine D-tekort.

Samengevat:

Gemicelliseerde vitamine D is de beste keuze wanneer je op zoek bent naar het meest effectieve vitamine D supplement.


Ruim 1,5 miljoen Nederlanders krijgen hun vitamine D niet (meer) vergoed.

Hoe zit dat bij jou?

Wanneer je vitamine D voorgeschreven krijgt door je behandelend arts, kan dit nu uit eigen portemonnee al snel tussen de €80,- en €100,- per jaar gaan kosten. Je hebt deze vitamine nu eenmaal nodig, dus is het van extra belang om te kiezen voor een zo effectief mogelijk product. Je kunt iedere euro slechts één keer uitgeven, dus zorg ervoor dat je een supplement kiest wat verwachtingen waarmaakt en waar je écht wat aan hebt. Kies voor het beste vitamine D supplement!

Tip:

3 flesjes van onze gemicelliseerde, 100% wateroplosbare vitamine D is bij normaal gebruik door de extreem hoge effectiviteit voldoende voor een heel jaar.


Bekijk onze wateroplosbare, gemicelliseerde vitamine D druppels:

Beste-vitamine-D-supplement 

Terug naar overzicht