Welke vitamine(s) heb ik nodig?

Je hebt vitamines nodig voor een goede gezondheid en het goed functioneren van je lichaam. Vitamines zijn zelfs onmisbaar! Deze belangrijke voedingsstoffen hebben diverse functies, zoals bijvoorbeeld het versterken van het immuunsysteem, het onderhouden van een gezonde huid en het bijdragen aan energieproductie. Hoewel we het belang van vitamines kennen, is het niet altijd voor iedereen duidelijk welke en hoeveel vitamines we precies nodig hebben. Op deze pagina vertellen we je welke vitamines voor jou belangrijk zijn om je gezondheid en welzijn te ondersteunen.


Onderwerpen op deze pagina:


Waarom zijn vitamines belangrijk?

Welke vitamine heb ik nodig?

Vitamines zijn betrokken bij verschillende metabole processen (stofwisseling) die noodzakelijk zijn voor onze groei, ontwikkeling en het onderhoud van onze cellen en weefsels. Vitamines zijn bijvoorbeeld nodig voor de productie van energie uit de voedingsstoffen die we consumeren, voor het versterken van ons immuunsysteem en het ondersteunen van de hersenfunctie. Daarnaast zijn bepaalde vitamines zeer belangrijk voor het behoud van een gezonde huid, haar en nagels, en spelen ze een belangrijke rol bij de vorming van botten, tanden en bloedcellen. Ze zijn ook betrokken bij het reguleren van hormonen en het ondersteunen van een gezond zenuwstelsel. Al deze processen werken met elkaar samen en vitamines zijn onmisbaar om al deze processen goed te laten verlopen!


Een vitaminegebrek kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, afhankelijk van welke specifieke vitamine ontbreekt.

Waarom zijn vitamines belangrijk

Vitamine A-gebrek:

  • Nachtblindheid
  • Droge huid
  • Verzwakt immuunsysteem
  • Vertraagde groei bij kinderen

Vitamine B-gebrek:

  • Vermoeidheid
  • Huiduitslag
  • Anemie (bloedarmoede)
  • Zenuwproblemen
  • Mondzweren

Vitamine C-gebrek:

  • Scheurbuik (symptomen zijn o.a. bloedend tandvlees, gewrichtspijn en wondjes die langzaam genezen)
  • Verminderde weerstand tegen infecties
  • Vermoeidheid en zwakte
  • Spier- en gewrichtspijnen

Vitamine D-gebrek:

  • Rachitis bij kinderen (verweking van de botten)
  • Osteoporose bij volwassenen (broze botten)
  • Spierzwakte
  • Pijnlijke botten en gewrichten

Vitamine E-gebrek:

  • Spierzwakte
  • Verminderde immuunfunctie
  • Bloedarmoede
  • Zichtproblemen
  • Droge huid

Vitamine K-gebrek:

  • Bloedingsproblemen (gemakkelijk blauwe plekken krijgen of overmatig bloeden)
  • Langzamere wondgenezing
  • Zwakkere botten
  • Verhoogd risico op hartziekten

Om vitaminegebrek te voorkomen en een optimale gezondheid te behouden, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen dat rijk is aan voedingsmiddelen die van nature vitamines bevatten. In sommige gevallen kunnen vitaminesupplementen nodig zijn om het dieet aan te vullen en zo aan de individuele behoeften te voldoen.


De 13 essentiële vitamines en hun functie

We geven je een overzicht van de 13 essentiële vitamines voor je lichaam en wat hun functie is. Hier is enorm veel wetenschappelijk en medisch onderzoek naar gedaan. Eventuele medische claims zijn goedgekeurd of in afwachting van goedkeuring door de Europese commissie.

  1. Vitamine A (retinol, retinal, retinoïnezuur)Belangrijk voor het gezichtsvermogen, de groei en ontwikkeling van cellen, het immuunsysteem en de voortplanting.
  2. Vitamine B1 (thiamine): Helpt bij het omzetten van koolhydraten in energie en is essentieel voor het goed functioneren van het zenuwstelsel en de hartspier.
  3. Vitamine B2 (riboflavine): Ondersteunt de energieproductie, helpt bij het afbreken van vetten en aminozuren. Draagt bij aan de gezondheid van de huid, ogen en het zenuwstelsel.
  4. Vitamine B3 (niacine): Belangrijk voor de energieproductie, de synthese van vetzuren, de hersenfunctie en het onderhoud van een gezonde huid.
  5. Vitamine B5 (pantotheenzuur): Essentieel voor de productie van energie uit voedingsstoffen, de synthese van vetzuren, cholesterol en sommige hormonen.
  6. Vitamine B6 (pyridoxine): Belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel, de hormoonbalans en het metabolisme van eiwitten en vetten.
  7. Vitamine B7 (biotine, ook wel 'vitamine H' genoemd): Essentieel voor de groei en het onderhoud van huid, haar en nagels, evenals het metabolisme van koolhydraten, vetten en eiwitten.
  8. Vitamine B9 (foliumzuur): Cruciaal voor de productie van DNA en RNA, de groei en ontwikkeling van cellen en de vorming van rode bloedcellen. Vooral belangrijk tijdens de zwangerschap.
  9. Vitamine B12 (cobalamine): Noodzakelijk voor de vorming van rode bloedcellen, de werking van het zenuwstelsel en de stofwisseling van eiwitten en vetten.
  10. Vitamine C (ascorbinezuur): Een krachtige antioxidant die helpt bij de vorming van collageen, de opname van ijzer, het immuunsysteem en de wondgenezing.
  11. Vitamine D (cholecalciferol, ergocalciferol): Belangrijk voor de opname van calcium en fosfor, de groei en het behoud van botten en tanden, en het immuunsysteem.
  12. Vitamine E (tocoferol): Een antioxidant die celmembranen beschermt tegen schade door vrije radicalen en die belangrijk is voor de werking van het immuunsysteem en de vorming van rode bloedcellen.
  13. Vitamine K (fylochinon, menachinon): Essentieel voor de bloedstolling en de groei en het behoud van botten.

Hoe bepaal je welke vitamines je nodig hebt?

Hoe bepaal je welke vitamines je nodig hebt

Het bepalen van welke vitamines je nodig hebt, kan soms lastig zijn, aangezien de behoeften van elke persoon kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren.

Allereerst is het belangrijk om een evenwichtig en gevarieerd dieet te volgen. Dit betekent dat je allerlei verschillende voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen eet, zoals fruit, groenten, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten. Door een gevarieerd dieet te volgen, krijg je de meeste vitamines en mineralen binnen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een goed uitgebalanceerd dieet is de basis voor het behoud van een goede gezondheid en kan jou helpen om vitaminegebrek te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met je leeftijd, geslacht en levensstijl, omdat deze factoren invloed kunnen hebben op je vitaminebehoeften. Bijvoorbeeld: Zwangere vrouwen, ouderen, vegetariërs en sporters hebben mogelijk andere vitaminebehoeften dan andere mensen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze specifieke behoeften en jouw dieet hierop aan te passen.

Om te bepalen welke vitamines je nodig hebt, kun je dit handige stappenplan aanhouden:

  1. Ga goed na wat je allemaal eet en drinkt en of je dieet gevarieerd en gezond genoeg is.
  2. Let op symptomen die kunnen wijzen op een vitaminegebrek, zoals bijvoorbeeld een droge huid, vermoeidheid, vertraagde wondgenezing, een aanhoudend trillend ooglid of haaruitval.
  3. Kijk of je extra vitaminebehoefte hebt door levensomstandigheden zoals zwangerschap, borstvoeding, veganistisch dieet, intensief sporten, weinig zonlicht etc.
  4. Doe een (online) vitaminetest, waarin je enkele vragen over jouw leefstijl beantwoordt.
  5. Overweeg een bloedonderzoek om specifieke vitamine- of mineralentekorten te identificeren. Een arts of diëtist kan dit aanbevelen.
  6. Overleg met een diëtist of arts. Ze kunnen specifieke aanbevelingen doen op basis van je dieet, levensstijl, en eventuele symptomen.
  7. Als je eenmaal hebt vastgesteld dat je een bepaald supplement nodig hebt, kies dan een kwalitatief hoogstaand merk met hoge effectiviteit (bijvoorbeeld wateroplosbare varianten). Let op certificeringen en reviews.
  8. Nadat je bent begonnen met een supplement, houd je bij hoe je je voelt en of je symptomen verbeteren. Pas zo nodig de dosering aan (in overleg met een specialist).
  9. De behoeften van je lichaam kunnen veranderen door verschillende factoren. Evalueer regelmatig je vitaminebehoeften, bijvoorbeeld elk jaar.
  10. Meer is niet altijd beter. Sommige vitaminen kunnen schadelijk zijn in te grote hoeveelheden. Volg altijd aanbevolen doseringen en overleg bij twijfel met een expert.

Dit stappenplan is een algemene leidraad en het is altijd belangrijk om individuele beslissingen te nemen op basis van professioneel advies.


Vitamines voor specifieke levensfasen en situaties

Het is essentieel om een arts, voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut te raadplegen als je twijfelt over je vitamine-inname, als je denkt dat je een tekort hebt of gewoon niet weet welke vitamines je nodig hebt. Deze professionals kunnen je voorzien van deskundig advies en persoonlijke begeleiding op basis van je individuele omstandigheden en behoeften. Samen kunnen jullie een plan opstellen om ervoor te zorgen dat je de benodigde vitamines binnenkrijgt om je gezondheid en welzijn te ondersteunen.

Specifieke behoeften aan vitamines variëren per persoon. Dit is onder andere afhankelijk van leeftijd, geslacht, levensstijl en een aantal andere factoren.

Voor een volledig overzicht van verschillende redenen en omstandigheden om je voeding aan te vullen met supplementen kijk je hier.


Vitaminesupplementen: Wanneer en hoe te gebruiken

In principe zou je alle benodigde vitamines uit een evenwichtige en gevarieerde voeding moeten kunnen halen. Toch zijn er situaties waarin vitaminesupplementen nuttig kunnen zijn om aan je specifieke behoeften te voldoen en eventuele tekorten aan te vullen. Maar wanneer en hoe gebruik je deze supplementen precies?

Wat zijn de vitamines die ik nodig heb
  1. Kiezen van een geschikt vitaminesupplement:

Als je overweegt om een vitaminesupplement te gebruiken, is het belangrijk om eerst te bepalen aan welke vitamine(s) je lichaam behoefte heeft en het juiste supplement voor jou te kiezen. Overleg met je arts, voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut om te bepalen welke vitamines je mogelijk tekort komt en welke supplementen geschikt zijn voor jouw situatie. Enkele tips bij het kiezen van een vitaminesupplement zijn:

  • Kies een supplement van een gerenommeerd merk dat voldoet aan de kwaliteitsnormen en is getest op zuiverheid en potentiële werking.
  • Lees het etiket zorgvuldig om te controleren welke vitamines in het product aanwezig zijn en in welke hoeveelheden.
  • Houd rekening met je specifieke behoeften op basis van leeftijd, geslacht en levensstijl, en kies een supplement dat overeenkomt met deze behoeften.
  • Kies een hoogwaardig product, welke door een goede opneembaarheid (lichaamsopname) een toegevoegde waarde kan zijn.
  1. Veilig gebruik en dosering van vitaminesupplementen:

Wanneer je vitaminesupplementen gebruikt, is het belangrijk om te weten hoe je ze veilig kunt gebruiken en welke dosering geschikt is voor jou. Hier zijn enkele richtlijnen voor het veilig gebruik en de dosering van vitaminesupplementen:

  • Volg de aanbevolen dosering op het etiket van het supplement en pas de dosering niet aan zonder eerst met een arts of voedingsdeskundige te overleggen.
  • Neem vitaminesupplementen met voedsel in, tenzij anders aangegeven, om de opname te verbeteren en maagklachten te verminderen. Wil je wateroplosbare supplementen gebruiken? Dan kun je deze ook zonder voedsel (in je drankje) innemen. De effectieve lichaamsopname van deze supplementen ligt ook een heel stuk hoger dan 'gewone' supplementen.
  • Wees voorzichtig met het combineren van verschillende supplementen, omdat dit kan leiden tot een overmatige inname van bepaalde vitamines of mineralen. Als je bepaalde supplementen of vitamines kunt mixen/mengen, dan staat dit vaak vermeld op de verpakking.
  • Houd er rekening mee dat sommige vitaminesupplementen invloed kunnen hebben op de werking van medicijnen. Bespreek het gebruik van supplementen altijd met je arts als je medicatie gebruikt.

Lees hier meer over de veiligheid van voedingssupplementen.


Conclusie: Welke vitamine(s) heb jij nodig?

We hebben het belang van vitamines voor onze gezondheid en welzijn besproken, evenals de manieren waarop je kunt bepalen welke vitamines je nodig hebt en hoe je deze op een verantwoorde manier kunt verkrijgen. De belangrijkste punten om te onthouden zijn:

  1. Vitamines zijn essentieel voor goed werkende lichaamsfuncties. Een tekort kan leiden tot gezondheidsproblemen. Het is belangrijk om te weten welke vitamines je nodig hebt en hoe je deze kunt verkrijgen en innemen.
  2. Een evenwichtige en gevarieerde voeding is de basis voor het binnenkrijgen van al je benodigde vitamines. Het is belangrijk om zoveel mogelijk verschillende voedingsmiddelen uit alle voedselgroepen te eten om aan je vitaminebehoeften te voldoen.
  3. Specifieke vitaminebehoeften kunnen variëren afhankelijk van leeftijd, geslacht en levensstijl. Het is essentieel om rekening te houden met deze factoren bij het bepalen van je persoonlijke vitaminebehoeften.
  4. Overleg met een arts, voedingsdeskundige of orthomoleculair therapeut is belangrijk om je huidige voedingsstatus te beoordelen en eventuele gezondheidsproblemen te identificeren die verband houden met een eventueel vitaminegebrek.
  5. Vitaminesupplementen kunnen nuttig zijn in specifieke situaties, maar het is belangrijk om het juiste supplement te kiezen en het op een veilige en verantwoorde manier te gebruiken.

Door deze aanbevelingen op te volgen, kun je beter jouw persoonlijke vitaminebehoeften bepalen en de juiste keuzes maken om je gezondheid en welzijn te ondersteunen. Zorg voor een evenwichtige voeding, wees je bewust van je specifieke behoeften en raadpleeg indien nodig een professional om ervoor te zorgen dat je de vitamines krijgt die je nodig hebt voor een optimale gezondheid.


Referenties:

World Health Organization (WHO) / National Institutes of Health Office of Dietary Supplements (NIH ODS) / Voedingscentrum / European Food Safety Authority (EFSA) / Nederlandse Vereniging voor Diëtisten (NVD) / Orthomoleculaire Kennis
    Uni Swiss wateroplosbare voedingssupplementen

    Je lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit water.

    Olie en vetachtige stoffen lossen niet op in water. De vetachtige stof blijft op het water drijven en mengt niet. Dit geldt ook voor vitamines en voedingssupplementen. Omdat je lichaam voor het grootste gedeelte uit water bestaat, is het logisch dat je lichaam moeite heeft met de opname van actieve ingrediënten uit vette of vetachtige stoffen uit voedsel en voedingssupplementen. De prijswinnende MyCell Enhanced Technology® lost dit probleem op en zorgt voor een lichaamsopname tot wel 99%.

    Meer lezen